𝗙𝗼𝗿𝗺𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲 𝗽𝗿𝘆𝘇𝗺𝘆
1 min. czytania
Kiszonki stanowią największy udział w dawce pokarmowej wysokowydajnych krów mlecznych, jednocześnie są najtańszymi paszami niezbędnymi w żywieniu. Warto efektywnie je wykorzystać.
Zakiszanie w pryzmie to powszechna metoda, wynika z prostoty jej wykonania. Wystarczy bowiem kawałek wolnego, niepodmokłego terenu oraz szczelna folia.
Każdą warstwę materiału przywiezionego z pola rozścielamy po całej długości pryzmy w cienkich warstwach i odpowiednio ugniatamy. Im mocniej tym lepiej. Proces ten ma na celu zagęszczenie kiszonki i pozbycie się z jej środka tlenu, który utrudnia kontrolowany proces fermentacji.
Pamiętaj o zastosowaniu „łagodniejszych boków” – pozwoli to na lepsze ugniecenie zakiszanego materiału.
Warto wspomóc proces zakiszania. Zastosowanie zakiszaczy podczas formowania pryzmy obniży pH w zakiszanej masie, co sprzyja fermentacji mlekowej oraz hamuje rozkład cukrów. Dodatki hamują również rozwój pleśni i drożdży. Inokulanty dają lepszą stabilność podczas wybierania i skarmiania pryzmy.
Po więcej wskazówek zapraszamy na nasz podcast#konkretnieożywieniu
Zwiększ wydajność swoich pasz i 𝘇𝗮𝘀𝘁𝗼𝘀uj 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗷𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁𝘆𝗰𝘇𝗻y 𝗱𝗼𝗱𝗮𝘁ek 𝗱𝗼 𝘇𝗮𝗸𝗶𝘀𝘇𝗮𝗻𝗶𝗮.
Zapytaj naszego doradcę o sprawdzony 𝘇𝗮𝗸𝗶𝘀𝘇𝗮𝗰𝘇 𝗦𝗶𝗹- 𝗔𝗴𝗿𝗼
Aktualności
To może Ciebie
zainteresować
- Bydło

Jak uzyskać sianokiszonkę najwyższej jakości?
Sianokiszonka odgrywa istotną rolę w żywieniu bydła mlecznego. Stanowi podstawę bazy paszowej przeżuwaczy. Dobrze zebrana i przechowywana pozwala na efektywne prowadzenie produkcji mlecznej i uzyskanie wysokiej jakości sianokiszonki.
Przeczytaj więcej
- Bydło

Doradztwo żywieniowe – hipokalcemia
Nasi doradcy wspierają hodowców bydła na co dzień. Razem pracujemy nad optymalizacją kosztów produkcji. Rekomendujemy najlepsze rozwiązania żywieniowe dostosowane do potrzeb i możliwości naszych klientów.
Przeczytaj więcej
- Bydło

5 szybkich sposobów na walkę ze stresem cieplnym
Przeczytaj więcej