Powered by Smartsupp
Przejdź do treści

Promocja! Kubek GRATIS przy zakupie Rumba Active – preparat na stres cieplny

Sprawdź Promocję!

Przechowywanie i konserwacja kukurydzy

Bydło

2 min. czytania

Kiszonka z kukurydzy to podstawowy komponent dawki żywieniowej dla krów mlecznych. Warto zadbać o właściwy sposób jej konserwacji, aby to co zebraliśmy z pola zostało z Nami na cały kolejny rok. Nie narażając na straty spowodowane wtórną fermentacją i procesami gnilnymi zachodzącymi w źle zabezpieczonym materiale.

Nie ma większego znaczenia, jaką metodę przechowywania wybierzemy: silos czy pryzma. Oba sposoby będą miały swoich zwolenników i przeciwników.

𝗣𝗥𝗬𝗭𝗠𝗔

Powszechność tej metody wynika z prostoty jej wykonania. Wystarczy bowiem kawałek wolnego, niepodmokłego terenu oraz szczelna folia. Wadą tej metody przechowywania może być trudność w odpowiednim ubiciu zakiszanego materiału, szczególnie na bokach.

𝗦𝗜𝗟𝗢𝗦

Przewagą silosu zdecydowanie jest lepsze ubicie samej paszy i mniejszy dostęp powietrza do już przygotowanej kiszonki.

Jak uzyskać maksimum żywieniowe zebranego materiału?

Niezbędne jest odpowiednie dociśnięcie gniotowników, aby każdy ziarniak był roztarty, przy krowach mlecznych i szybkim pasażu paszy jest to decydujące dla wykorzystania skrobi w dawce pokarmowej.

Formowania silosu
Każdą warstwę materiału przywiezionego z pola rozścielamy po całej długości silosu w warstwach nie większych niż 10 cm i odpowiednio ugniatamy. Im mocniej tym lepiej. Proces ten ma na celu zagęszczenie kiszonki i pozbycie się z jej środka tlenu, który utrudnia kontrolowany proces fermentacji.

Pamiętajmy, aby przy nieoczekiwanych przestojach, przerwach w pracy nie ugniatać ponownie kiszonki już przywiezionej i ugniecionej z pola. Ugniatamy dopiero po ponownym dostarczeniu kiszonki. Dobijanie kiszonki na pusto powoduje ponowne napowietrzenie silosu lub pryzmy.

Zastosowanie zakiszaczy obniża pH w zakiszanej masie, co sprzyja fermentacji mlekowej oraz hamuje rozkład cukrów. Dodatki hamują również rozwój pleśni i drożdży. Inokulanty dają lepszą stabilność podczas wybierania i skarmiania pryzmy, czy silosu.
Zapytaj doradcę o sprawdzony zakiszacz biologiczny 𝗦𝗶𝗹-𝗔𝗴𝗿𝗼 𝗠𝗮𝘅 idealny do kiszonek z kukurydzy

Aktualności

To może Ciebie
zainteresować

  • Bydło

Jak uzyskać sianokiszonkę najwyższej jakości?

Sianokiszonka odgrywa istotną rolę w żywieniu bydła mlecznego. Stanowi podstawę bazy paszowej przeżuwaczy. Dobrze zebrana i przechowywana pozwala na efektywne prowadzenie produkcji mlecznej i uzyskanie wysokiej jakości sianokiszonki.

Przeczytaj więcej

  • Bydło

Doradztwo żywieniowe – hipokalcemia

Nasi doradcy wspierają hodowców bydła na co dzień. Razem pracujemy nad optymalizacją kosztów produkcji. Rekomendujemy najlepsze rozwiązania żywieniowe dostosowane do potrzeb i możliwości naszych klientów.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Aktualności na Twoim mailu

    Co otrzymasz
    w Newsletterze?

    • Bądź na bieżąco z aktualną ofertą Agrocentrum
    • Otrzymuj na maila ekspercką wiedzę z zakresu hodowli
    • Dowiedz się więcej o nadchodzących wydarzeniach

    Agrocentrum 2025 © Wszelkie prawa zastrzeżone