Optymalny termin zbioru kukurydzy to najważniejszy etap w przygotowaniu dobrej jakościowo kiszonki z kukurydzy. Wielu rolników ma spore problemy z prawidłowym wyznaczeniem terminu zbioru kukurydzy. Podpowiemy na co zwrócić uwagę przy planowaniu koszenia kukurydzyn, jak wybrać moment ścianania.
Nieprawidłowo określony terminu zbioru naraża nas na straty. Kukurydza nie może być skoszona za wcześnie jak też zbyt późno.
Zbyt wczesny zbiór kukurydzy.
W przypadku zbioru zbyt wczesnego mamy do czynienia między innymi z dużym odciekiem soków z ubijanej masy oraz niedostateczną zawartością skrobi w kiszonce. Należy pamiętać, że skrobia jest najbardziej skoncentrowanym i szybko dostępnym źródłem energii dla bydła, więc jej zawartość powinna być odpowiednio wysoka. Kukurydza zebrana zbyt wcześnie jest przez to mniej energetyczna a plon kukurydzy mniejszy.
Zbyt późny zbiór kukurydzy.
W przypadku zbioru zbyt późnego zyskujemy na zawartości skrobi, jednak narażamy się na wystąpienie poważnych problemów z przygotowaniem kiszonki. Aby zapewnić prawidłowe warunki zakiszania należy doprowadzić w silosie do warunków beztlenowych. Uzyskujemy to dzięki prawidłowemu ugniataniu.
Zbyt sucha kukurydza, za duża zawartość masy suchej ugniata się bardzo ciężko. Nieusunięcie tlenu z sieczki może skutkować grzaniem się i psuciem kiszonki.
Prawidłowe przygotowanie kiszonki wymaga optymalnego pocięcie zakiszanej masy oraz odpowiedniego rozdrobnienia ziarniaków co jest trudniejsze w przypadku opóźnionego zbioru. Zbyt duże frakcje są niechętnie pobierane przez bydło.
Należy pamiętać, że skrobia jest tylko jednym ze źródeł energii w kiszonce z kukurydzy. Krowa jako przeżuwacz potrzebuje drugiego źródła energii czyli strawnego włókna.
Kukurydza jest bardzo dobrym jego źródłem. Opóźniając zbiór wpływamy na spadek strawności części wegetatywnych roślin kukurydzy, czyli łodyg i liści.
Jak wyznaczyć termin zbioru kukurydzy?
Cechy dobrej kiszonki.
Moment ścinania Kukurydzy powinnien tak dobrany by koszona była gdy zawartość suchej masy zawiera się w przedziale 30-35%. Istotna jest też wysokość ścinania rośliny. Jest to kompromis między zawartością skrobi, a zachowaniem wysokiej strawności części wegetatywnych.
Sposoby na sprawdzenie zawartości suchej masy:
- pomiar przez suszenie sieczki. Niestety nie każdy dysponuje urządzeniami do takiego pomiaru.
- położenie linii mlecznej w ziarniaku (wysokość linii mlecznej) – metodą mniej dokładna, ale dostępna dla każdego i nie wymagającą specjalnych urządzeń. Obserwacja wyglądu ziarna, na początek dojrzałości kiszonkowej przyjmuje się stan, w którym linia mleczna znajduje się na wysokości 2/3 ziarniaka, natomiast skrobia szklista nie przekracza połowy wysokości. Przedstawia to poniższy rysunek:
Ustalając termin koszenia pamiętajmy również, że podczas ciepłych słonecznych dni zawartość suchej masy kukurydzy może wzrosnąć o około 0,5% a w skrajnych przypadkach nawet o 1-1,5% na dobę dobierając wysokość ścinania kukurydzy.
Kukurydza na sianokiszonkę – odpowiednia odmiana.
Warunki pogodowe w ostatnich latach odbiegały od optymalnych dlatego coraz większą wagę w temacie przygotowania kiszonki z kukurydzy stanowi wybór odpowiedniej odmiany. Odmiany kiszonkowe różnią się od swoich ziarnowych kuzynów pod wieloma względami.Kluczowym parametrem takich odmian jest wysoki i stabilny plon suchej masy, który pozwala zapewnić bazę paszy objętościowej dla stada. Powinny one także spełniać kryteria jakościowe takie jak odpowiednia strawność włókna i wysoka zawartość skrobi. Pamiętajmy też, że folia kiszonkarska a dokładnie jej jakość ma także wpły na jakość kiszonki.
Korzystny jest również „Stay Green” czyli cecha dzięki której rośliny dłużej zachowują zieloność. Okres zbioru staje się bardziej elastyczny, roślina dłużej akumuluje składniki pokarmowe, wolnej traci wodę i zachowuje strawność. Wybór odpowiedniej odmiany będzie spełniało wszystkie wyżej wymienione kryteria. Taką odmianą jest na pewno ES Watson z hodowli LIDEA.