Czym tak naprawdę jest Rumba Active?
Rumba Active składa się z wysokiej koncentracja żywych kultur drożdżowych i oligosacharydów mannanu. Zawiera także dodatki fitogeniczne poprawiające funkcjonowanie mikroflory żwacza modyfikując w pozytywnym kierunku florę bakteryjną. To wszystko podane jest na wysokiej jakości białku sojowym dla osiągnięcia najwyższej przyswajalności każdego składnika produktu.
Unikalna kompozycja substancji aktywnych zawartych w Rumba Active, pozyskanych z oregano, goździków, cynamonu i chili wzmaga wydzielanie śliny, soków trawiennych i enzymów. Poprawia ona funkcję buforowania, smakowitość i strawność włókna.
Najwyższa koncentracja żywych kultur drożdży przywraca pH płynu żwacza do optymalnego poziomu 6,2 aby umożliwić właściwe funkcjonowanie żwacza, dla pełnej produkcji białka mikrobiologicznego i najwyższej możliwej do uzyskania dzienne produkcji mlecznej.
Wyselekcjonowane szczepy drożdży użyte w Rumba Active wspomagają wysoką produkcję białka mikrobiologicznego czego efektem są wysokie parametry białka w mleku produkowanym przez zwierzęta. Oligosacharydy mannanu użyte w Rumba Active wspomagają procesy odpornościowe organizmu jak również wpływają na podniesienie immunoglobulin w siarze.
Aby uniknąć niedoborów pokarmowych w sytuacji stresu oksydacyjnego, także w czasie choroby, ważne jest zwiększenie spożycia paszy poprzez stymulację zmysłów węchowych i smakowych zwierząt. Rumba Active zwiększa pobranie suchej masy (DM) o około 4% na dobę co ma bezpośrednie przełożenie na wzrost wydajności mlecznej w sytuacji wystąpienia nie tylko wysokich temperatur dobowych lecz także ograniczenia pobrania suchej masy u sztuk świeżo wycielonych lub mających problemy zdrowotne.
Działanie przeciwbakteryjne niektórych ekstraktów pochodzących z przypraw, zostało naukowo wykazane w badaniach in vitro i in vivo.
Karwakrol z oregano i aldehyd cynamonowy z kory cynamonowca poprawiają parametry krwi, przez co podnoszą odporność bydła mlecznego, wzmacniają mechanizmy obronne zwierzęcia. RumBa Active to wysoka efektywność metaboliczna żwacza – co zwiększa wydajność mleczną co bezpośrednio powoduje wzrost produkcji mleka, poprawia BCS (Body Condition Score).
Kapsaicyna z chili, aldehyd cynamonowy i eugenol z goździków są silnie przeciwzapalne, zmniejszają ryzyko stresu cieplnego, jednocześnie redukują wolne rodniki – czynniki rakotwórcze.
RumBa Active dzięki precyzyjnej kompozycji składników obniża ryzyko stanów zapalnych, działa regeneracyjnie na organy wewnętrzne krów mlecznych, poprawia zdrowotność i strawności włókna, przyspiesza metabolizm, poprawia wykorzystanie paszy, podnosi wydajność mleczną przez co przyczynia się do lepszego dobrostanu zwierząt i zwiększa potencjał produkcyjny.