RumBa jest wszechstronna i nowoczesna, zwalcza stres cieplny, wzmacnia odporność krów, poprawia poziom białka i tłuszczu w mleka.
RumBa (ang. Rumen Balance = zrównoważona praca żwacza)
Jest skoncentrowaną mieszanką żywych kultur drożdży, prebiotyków i ekstraktów ziołowych. Dzięki stosowaniu RumBy stabilizujemy środowisko żwacza i poprawiamy aktywność trawienną pożytecznej mikroflory żwacza.
Dzienna dawka RumBy dla krów mlecznych to tylko 150 gram.
RumBa to jedyny produkt na rynku poprawiający wydajności krów mlecznych i jednocześnie podnoszący odporność zwierząt poprzez tworzenie bariery ochronnej przeciwko patogennym drobnoustrojom oraz stresowi cieplnemu.
Rumba poprawia bilans energetyczny i przyspiesza strawność włókna. Dzięki temu rośnie zawartość tłuszczu w mleku. Szybko namnażające się bakterie oznaczają większą pulę białka mikrobiologicznego i wyższą zawartość białka w mleku.
RumBa zawiera wysokie stężenie podnoszących odporność oligosacharydów mannanu (MOS) oraz β-glukanów. MOS mają zdolność wiązania patogennych bakterii, które tracą wówczas zdolności inwazyjne i usuwane są z organizmu drogą jelitową. β-glukany 1.3 i 1.6 przedostają się do wnętrza organizmu, gdzie aktywują makrofagi i limfocyty T. Dzięki temu wzrasta tempo usuwania z organizmu toksyn i bakterii chorobotwórczych.
Żywe drożdże tworzą w żwaczu warunki beztlenowe, optymalne dla bakterii trawiących włókno. Prócz tego żywe drożdże obniżają potencjał redoks, co powoduje wzrost populacji bakterii żywiących się kwasem mlekowym. Optymalne pH żwacza oznacza wyższą strawność pasz objętościowych i zabezpiecza przed kwasicą.
Obecne w RumBie tymol, aldehyd cynamonowy i eugenol wykazują silne działanie hamujące na rozmnażanie patogennych grzybów i bakterii chorobotwórczych, w tym
bakterii ropnych. Wpływa to na ograniczenie stanów zapalnych gruczołu mlekowego,
szybką regenerację układu rozrodczego i poprawę płodności.
Ziołowe składniki RumBy zwiększają produkcję w żwaczu kwasu propionowego, dzięki czemu wątroba ma do dyspozycji więcej energii. Po podaniu RumBy żwacz produkuje mniej metanu, co poprawia bilans energetyczny a krowa ma do dyspozycji więcej glukozy. Jednocześnie spowolnione są procesy żwaczowego rozkładu białek, dzięki czemu krowa otrzymuje więcej białek jelitowych. Wolniejszy rozkład białka oznacza również niższą produkcję amoniaku, niższe straty białka i niższe obciążenie wątroby procesami detoksykacji.