Warsztaty żywieniowe z hodowcami
Jak efektywnie wykorzystać stosowaną paszę i zwiększyć opłacalność produkcji? Chętnie pomagamy i wymieniamy się naszymi doświadczeniami. Pokazujemy właściwie praktyki w żywieniu bydła. W pierwszym kwartale tego roku odbyły się wspólne warsztaty z hodowcami.
Łącznie odbyły się cztery spotkania. Ostatnie miały miejsce 28 lutego i 1 marca. Gościliśmy u naszych klientów Ryszarda Mikuckiego oraz Stanisława Kaliszewskiego na Podlasiu.
Wsparcia podczas szkoleń udzielili nam Marcin Kryger oraz Kamil Drzazga z firmy Phileo Lesaffre – dostawcy żywych kultur drożdży obecnych między innymi w produkcie Rumba Active.
Temat przewodni spotkań to żywienie i ocena warunków fermentacji w żwaczu na podstawie:
Sit TMR
- ocena struktury TMR-u i jej wpływu na sposób pobrania i strawność dawki
Analizy strawności dawki
- ocena łajniaka (konsystencja, kolor, porównanie w stadzie)
- przesiew łajniaka na sitach
- analiza otrzymanych wyników – ocena strawności
- podsumowanie wyników i wskazówki w jaki sposób poprawić wydajność żwacza.
Ocena jakości pasz objętościowych
- analiza wyników laboratoryjnych
- ocena organoleptyczna pasz pod kątem strawności.
Ocena pobrania paszy przez krowy
- wypełnienie żwacza w skali 5-punktowej
- przeżuwanie (liczenie przeżuć).
Analiza składu mleka na podstawie wyników z tabulogramu
– analiza % tłuszczu i białka w mleku, ocena relacji
– poziom tłuszczu jako wskaźnik przebiegu fermentacji w żwaczu
– % białka w kontekście początku laktacji – poprawa bilansu energetycznego poprzez wykorzystanie potencjału fermentacji w żwaczu.
Szkolenia miały na celu przede wszystkim maksymalizację wykorzystania stosowanych pasz, a co za tym idzie, zwiększenie opłacalności produkcji, która przy obecnej sytuacji rynkowej okazuje się być bardzo istotna.
Cieszymy się, że mogliśmy się z Wami spotkać!